onsdag 24 juni 2009

Jävla u-land

Jag såg förresten en hemsk dokumentär häromkvällen. Den handlade om australiensiskan Schapelle Corby som blivit dömd till 20 år fängelse på Bali för marijuanasmuggling hon inte begått. 20 års fängelse var den här gången en väldans tur i oturen. Vanligtvis är det dödsstraff som gäller vid sådana här brott.
Det vidriga var att se hur det indonesiska rättsystemet helt och hållet bygger på korruption och extrempatriotism. Det fanns inga som helst bevis för att knarket i hennes olåsta väska var hennes men domaren och juryn hävdade att det inte heller fanns bevis för motsattsen, därav den fällande dommen. Till saken hör att det i Australien är oerhört vanligt att flygplatspersonal smyger ner narkotika i resenärernas bagage och mitt under rättegången kommer det fram att två män på Brisbanes flygplats (vartifrån Corby flög till Sydney) försökt smuggla cannabis till Bali med bolaget Qantas flygplan. Men nej, det sket balineserna i, kvinnan skulle in (men helst avrättas).

Man fick även se hur stor den här rättsprocessen blivit i Australien. Under sista rättegångsdagen stannade hela landet upp och allt på tv ställdes in för bevakningar. Det här var andra gången detta hände, sist var den 6 september 1997. Just det, Dianas begravning...

Funderar på att önska mig boken No More Tomorrows av någon vänlig själ i present.

Inga kommentarer: